Så minskar du sötsuget:

Titta vad jag precis hittade hos "Tappa Nu"


Effektiva tips för att minska sötsuget!
Skriven av: Terese Mårtensson

Choklad som lockar när du står i kö i mataffären och kakor som står framdukade på personalrummet på jobbet? Ja, ibland kan det vara svårt att tacka nej till godis och andra sötsaker. Tyvärr är det så att även om du spenderar fem dagar i veckan i gymmet kan ett dagligt godisätande förstöra formen! Men hur bryter man egentligen den dåliga vanan att småäta onyttigheter?

Hur påverkar godisätande formen?
Hur din form påverkas av att äta godis och andra onyttigheter beror på hur mycket du tränar och hur du äter i övrigt. Man kan säga att du kan äta mer onyttigheter ju mer du tränar, utan att det syns lika mycket på kroppen. Men det är viktigt att tänka på att du hämmar dina träningsresultat genom att äta onyttigt. Som vanligt är det bäst med en balans; att äta godis ibland är ingen katastrof om du tränar regelbundet och äter nyttigt i övrigt.

Vad beror sötsuget på?
Många, framför allt tjejer, går omkring med ett ständigt godissug. Detta kan ha flera anledningar. Ofta beror sötsuget faktiskt på att man inte äter tillräckligt med riktigt mat eller att man äter för sällan. Om du inte regelbundet fyller på dina energilager med välbalanserad mat hamnar du i en blodsockersvacka, och i detta tillstånd vill kroppen och hjärnan ha ny energi så fort som möjligt.

Det snabbaste sättet för oss att få snabb energi är att äta socker, vilket går rakt ut i kroppen och ger oss ett högt blodsocker och en energitopp. För att sänka blodsockernivån utsöndrar kroppen en hel del insulin, och i slutändan får du en energisvacka som ofta är djupare än den du hade innan du åt godiset eller drack läsken.

För att bli pigg igen stoppar du i dig en ny sötsak, och en negativ spiral har uppstått. Att utsätta sin kropp för fasta eller bantningskurer som involverar att äta alldeles för lite, eller ännu värre inte alls, skapar givetvis samma förlopp i kroppen som vi beskrivit ovan. Svält alltså aldrig dig själv, det leder bara till ett extremt sug efter energitäta livsmedel, såsom just kakor och godis.

Ibland äter vi för att vi är stressade, ledsna, deprimerade eller på något annat sätt inte mår bra. Vi tröstar oss helt enkelt genom att stoppa något i munnen. Detta är tyvärr mycket vanligt, och om du känner igen dig i detta är det viktigt att du tar dig en funderare på vad det är i din livssituation som får dig att må dåligt och hur du kan lösa situationen. Medan du jobbar med detta bör du försöka undvika godis och istället ta en frukt om suget slår på. Det finns många exotiska frukter att köpa idag som är sötare än våra klassiska bananer och äpplen, och därför kan fungera utmärkt vid ett sötsug.

Så minskar du sötsuget
Som du läste ovan kan du bli sugen på sötsaker om du inte sköter din kost. För att slippa detta sug, som man ju faktiskt kan säga beror på att du har närings- eller energibrist, ska du se till att äta var tredje till var fjärde timme och gärna äta två lagade mål per dag. Om du låter lunchen bestå av endast mackor eller en liten sallad bäddar du för ett sötsug framåt eftermiddagen.

Du bör också undvika livsmedel med högt Glykemiskt Index, till exempel snabbpasta, vitt bröd, kakor och läsk. När du äter sådan mat ökas sötsuget på eftersom blodsockret åker berg- och dalbana. Välj hellre produkter som håller dig mätt länge, såsom fullkornsprodukter och andra fiberrika livsmedel. Även frukt och grönsaker innehåller mycket nyttiga ämnen som håller suget borta.

För vissa fungerar det att ha en ätardag/vecka, till exempel på helgen. Då sparar du godiset och den onyttiga maten till denna dag, och det kan göra det enklare att avstå under resten av veckan. Tänk bara på att inte släppa alla tankar på nyttig kost och träning bara för att du har ätardag. Lagom är som vanligt bäst! Genom att dricka mycket vatten kan du också minska sötsuget. Undvik light-läsk och light-saft, eftersom dessa föder sötsuget och gör det ännu svårare att hålla sig ifrån det där godiset. Tänk också på att genom att använda mycket socker i kaffet eller i teet så bäddar du för ett ökat sug efter socker.

Ett annat effektivt sätt att äta mindre godis är att inte köpa hem det förrän du har tänkt äta det. Om du har en godishylla i köksskåpet är det väldigt lätt hänt att du går dit och småäter, utan att egentligen tänka dig för. Om du däremot måste gå till närmaste kiosk eller affär när suget kommer så finns det större chans att du struntar i det. Och om du ändå skulle gå och köpa onyttigheter så får du i alla fall en promenad på köpet! Genom att träna regelbundet, minst tre gånger à 1 timme i veckan, ökar du din insulinkänslighet. Detta innebär i sin tur att du får ett jämnare blodsocker och undviker kraftiga energitoppar och dalar. Du ökar också din förbränning genom träning, vilket betyder att de där onyttigheterna du ändå sätter i dig påverkar formen mindre.

Men om du har provat allting för att minska sötsuget med ändå drabbas av ett extremt godissug? Då kan du prova tiominuters regeln! Du bestämmer dig för att vänta 10 minuter och om du fortfarande är sugen då så får du ta en bit godis eller vad det nu är du är sugen på. Ofta försvinner dock suget medan du väntar.

Några avslutande ord
Tänk på att ju mer godis du äter, desto mer sugen blir du. Det kan därför vara en bra idé att försöka hålla upp några dagar och se hur du känner dig. Kanske du då märker att suget försvunnit av sig själv? Det viktigaste att tänka på vad gäller godissug är att inte förbjuda sig själv att äta sötsaker.

Om du sätter ett förbud kommer du bara att bli ännu mer sugen. Tänk istället att du kan äta vad du vill, bara inte alltid!

Så minskar du sötsuget:

Ät regelbundet och låt dina måltider bestå av sund och ordentlig mat ·
Undvik produkter med högt GI
Inför en ätardag/vecka
Drick mycket vatten men undvik light-produkter
Ha inget godisskafferi hemma
Träna regelbundet
Jobba mot mental balans i livet
Prova eventuellt kosttillskott med chromium picolinate

Kommentarer
Postat av: sara

Men ändå om man äter nyttigt och frukt så kommer sötsuget :S iaf för mig!

2007-08-09 @ 21:08:47
URL: http://candis.blogg.se

Kommentera gärna inlägget här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0