Vatten

image1197

Fråga: Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Svar: Vi behöver få i oss 2-3 liter vätska per dygn och en del av vätskan får vi från det vi äter, t.ex. frukt och grönsaker. Det innebär att vi behöver tillföra ca 1,5 - 2 liter vatten per dag.

Fråga: Varför ska man dricka så mycket vatten?

Svar: Kroppen består till 70% av vatten och den nivån måste upprätthållas för att vi inte ska bli uttorkade. Vattnet fyller många fuktioner i kroppen: det absorberar och transporterar näring, smälter maten och sköter cirkulationssystmet. Det bygger uppvävnad, transporterar bort slaggprodukter och håller kroppstemperaturen i balans.
Om man inte dricker tillräckligt, kan man drabbas av symtom som matthet, hjärtklappning, yrsel, illamående, huvudvärk och muntorrhet. Om man dricker stora mängder vatten kan man även förebygga magont, rygg-, nack- och huvudvärk, stress, depression, högt blodtryck, högt kolesterolvärde samt fetma.
Det är bra att välja ett hårt vatten (som innehåller kalcium och magnesium) för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Fråga: Blir man smal av att dricka mycket vatten?

Svar: Blodet flyter trögare vid uttorkning. Det försvårar transporten av fett till musklerna där det kan förbrännas. Man kan också känna sig hungrig för att man druckit för lite och det kan leda till onödigt ätande. Vätskebrist kan påverka hjärnans signalsubstanser så man känner sig deppig och kanske börjar tröstäta. Vatten motverkar detta.

Kommentarer
Postat av: Helena

Bra information! Hoppas att du har en bra kväll och inte dricker något
starkare än vatten, hehe!

2007-08-13 @ 20:35:49
URL: http://www.beverlyhills.blogg.se
Postat av: evelina

jag märker direkt när jag druckit för lite, illamående, huvudvärk och yrsel kommer direkt då!
kram

2007-08-13 @ 22:41:23
URL: http://evelinastrand.blogg.se
Postat av: Bella

Det är just därför jag dricker mina 2 liter / dag (enligt mitt egengjorda schema) :) Och det funkar verkligen! Jag hade inte druckit mina 2 liter idag och kring 17:00 så kände jag mig yr & snurrig men efter att jag nu har druckit ca 1 liter så känns det mycket bättre :) snart har jag druckit mina 2L för idag :) Min kropp har nog vant sig nu vid att få 2L vatten varje dag(sedan 1 vecka tillabaka) och därför protesterade den när den inte hade fått sin mängd hehe ;D men nu så :D rolig info btw. hoppas du haft en mysig dag. kram :)

2007-08-13 @ 22:59:59
URL: http://wiildthiing.blogg.se

Kommentera gärna inlägget här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0