Snor?

Jag är så trött på min förkylning, och satt och frågade mig själv : Vad är snor? Hur bildas det?

Sökte på google och fick svaret.

 

Snor bildas i näsan, smakar ganska salt och är enligt vissa nyttigt att äta.

 

Näsan är uttapetserad av slemhinnor. slemhinnorna i näsan bildar slem (snor). Slem kan även bildas av vätska som läcker ut från blodkärlen in i näsan. Slemmet transporteras bakåt i näsan ned i svalget av cilieförande celler i slemhinnan. Det bildas ett par deciliter slem om dagen. Luften innehåller en massa damm och andra partiklar. När luften kommer in i näsan fastnar en stor del av skräpet på slemhinnan och transporteras bort med slemmet. Därmed skyddas lungorna. Snor kan innehålla en del bakterier och virus.

 

Färgen på snoret beror på dess innehåll. Ju mer celler (vita blodkroppar) som snoret innehåller desto mer trögflytande och färgat (gult - grönt) blir det. Vid infektioner ökar mängden celler i snoret.

 

Vid olika sjukdomar, exempelvis förkylning kan slemhinnorna bli inflammerade och vätskefyllda (akut rinit), varvid mängden snor ökar markant. Den vanligtvis gulaktiga färgen beror på vita blodkroppar, med viss inblandning av röda sådana. Vid vistelse i förorenad luft tenderar dock snor att ha en mer gråaktig färg. Vid sjukdomar är de vita blodkropparna mycket aktiva med att bekämpa de främmande virus som infekterat kroppen.

 

Snor är först slem, men kan torka till klumpar längre fram i näsan. Det är vanligt att barn äter snor, vilket kan tyckas vara en äcklig ful ovana, men på senare tid har teorier framkommit att detta beteende kan stärka immunförsvaret genom att kroppen lär sig oskadliggöra de bakterier och virus som följer med snoret.


 

(Källa)


Kommentarer

Kommentera gärna inlägget här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0