10 bantningsmyter du inte ska tro på (från IFORM)

Myt: Man blir inte tjock av socker

Det här var ett av de mest uppseendeväckande bantningsbudskapen på 90-talet, men det gör det inte mer sant för det.

Det borde egentligen vara rätt uppenbart vad alla tomma kalorier i läskedrycker och smågodis kan få för effekt. Det är också bevisat i en rad vetenskapliga undersökningar.

Varje gram socker bidrar med cirka 4 kcal som du antingen kan välja att förbränna – eller bli tjockare av. Att man tidigare trodde något annat berodde på att vissa studier visade att socker bara i begränsat omfång omvandlades till fett. Det betyder emellertid bara att sockret förbränns före fettet.

Det innebär att om man äter mycket socker så kommer kroppen att använda det som bränsle i stället för fett, som i sin tur lägger sig runt midjan. Indirekt leder alltså sockerintaget till att man blir tjockare.

 

Myt: Rödvin är nyttigt och kalorisnålt

Rödvin innehåller alkohol som näst efter fett är det mest kaloririka ämne som vi kan stoppa i oss.

Samtidigt visar undersökningar att intaget av alkohol leder till en stressreaktion i kroppen som gör att överskottskalorierna hamnar i magens fettdepåer.

Ett glas vin om dagen innehåller tillräckligt med kalorier för att du ska gå upp 300–400 gram per månad om du inte förbränner kalorierna.

Rödvin innehåller i och för sig antioxidanten resveratrol, vilket är bra, men den kan du också få i dig via druvjuice eller färska blå druvor.

 

Myt: Muskler omvandlas till fett

Det kan smyga sig in lite mer fett under huden under ett träningsuppehåll.

Musklerna blir i och för sig slappare när man inte stimulerar dem längre, och det kan även smyga sig in lite mer fett under huden under ett träningsuppehåll.

Men rent fysiologiskt är muskelmassan och fettvävnaden åtskilda från varandra och det sker ingen omvandling av själva muskeln till fett. När du märker att du har blivit tjockare vid de muskler som du tidigare har tränat, beror det helt enkelt på att spänsten i musklerna har försvunnit.

 

Myt: Situps ger plattare mage

Det går inte att punktförbränna fett genom att träna muskler på vissa delar av kroppen.

De kalorier du förbränner när du tränar kommer från alla kroppens fettdepåer – inte bara från de som finns runt musklerna du tränar.

Vill du bli av med bukfetman måste du förbränna mer kalorier genom att äta mindre och röra dig mer. Stressa också mindre och minska alkoholintaget och de snabba kolhydraterna.

 

Myt: Man blir inte tjock av frukt

Frukt innehåller en massa fruktsocker som i sin tur är fettbildande.

Så även om frukt är nyttigt, bör du ändå vara försiktig med hur mycket du äter.

2–3 frukter för mycket om dagen, och vips så sitter det 2–3 kilo mer fett runt midjan när sommaren närmar sig. Det är dock stor skillnad på hur mycket socker olika frukter innehåller.

Juice, inklusive den färskpressade varianten, är den överlägset största syndaren. Den mättar minimalt och innehåller lika många kalorier som coca-cola. Torkad frukt är också energirik och det gäller även för små sockerbomber som vindruvor och aprikoser.

 

Myt: Löpning är bästa bantningsmetoden

Det finns mycket positivt att säga om löpning, men vill man gå ned i vikt finns det bättre träningsalternativ.

Du förbränner till exempel fler kalorier genom att åka längdskidor eller träna i roddmaskinen där skaderisken också är mindre.

Rent allmänt kan man säga att den bästa motionsformen för att gå ned i vikt är den som du överhuvudtaget utövar. Lusten att motionera är lika viktig som hur effektiv träningsformen är.

 

Myt: Pulverdieter fungerar inte

Pulverdieter och andra radikala metoder kan faktiskt vara bra hjälpmedel för att komma i gång med en bantningskur.

Men efter en tid måste man börja äta igen och då gäller det att INTE återgå till sina gamla matvanor.

Många som väljer en pulverdiet tappar motivationen under den inledande viktminskningsprocessen som både är snabb och kraftödande.

När man sedan gått ned några kilo orkar man göra de nödvändiga förändringarna av vardagskosten och motionsvanorna. Utan dessa förändringar är en kvarstående viktnedgång dömd att misslyckas och fettet sätter sig sakta, men säkert, runt midjan igen.

 

Myt: Överviktiga har sämre omsättning

De flesta överviktiga har en ganska normal ämnesomsättning, som även kan öka i takt med att kilona försvinner från kroppen.

Det finns överviktiga som kämpar med vikten på grund av en ärftlig nedsatt ämnesomsättning. Men de tillhör undantagen.

Varje extra kilo fett och muskler bidrar till viloämnesomsättningen, vilket man har nytta av även i soffan och i vilostolen. Utbytet blir ännu bättre när man rör på sig eftersom varje kilo ska förflyttas framåt. Så i praktiken har de flesta överviktiga en högre ämnesomsättning än sina smalare kolleger.

 

Myt: Light är fettsnållt

Även om lightprodukter är kalorisnåla kan de innebära att man lägger på sig fler kalorier på magen.

De flesta människor kompenserar nämligen för det låga kaloriinnehållet genom att äta mer av den ”lätta” varianten.

Även de produkter som helt saknar kalorier, som till exempel Coca-cola light, kan i slutändan bidra till att man går upp i vikt. Ett par uppseendeväckande studier har visat att enbart den kraftigt söta smaken från en lightprodukt kan påverka blodsockret och provocera fram en extra stark hunger efter, och ett skrikande behov av, riktiga sötsaker. Det innebär i sin tur att man överkompenserar på andra matfronter.

 

Myt: Man blir tjock av snabbmat

Snabbmat kan vara fet och dålig mat, men med ett par små förändringar behöver det inte vara så.

Medelhavsköket serverar som bekant maträtter på nolltid som exempelvis pizza och shawarma. De är baserade på färska råvaror och med ett par små ändringar så är de faktiskt också riktigt bra att äta.

Be dock om hälften så mycket dressing i shawarman och lite mer tomater och mindre med kött. Be pizzabagaren att snåla med osten och säg att han inte ska hälla olja över pizzan, eller beställ en liten pizza och ta för dig ordentligt från salladsbordet.

Vill du vara säker på att undvika fet snabbmat ska du besöka en sushirestaurang och beställa bönor, skaldjur, fisk och tång.

Rent allmänt bör du undvika hamburgerrestaurangerna med deras sönderstekta pommes frites, feta dressingar och dåligt kött samt den lokala korvmojjen. De saknar helt näringsriktiga menyer.

 

 


Kommentarer

Kommentera gärna inlägget här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0